VASTUULLISTA TOIMINTAA KUNTSARILLA JO 40 VUOTTA

Nykypäivää ja tulevaisuutta, kirjoittanut Jan-Erik Hagfors

Kuntokeskus, Kuntsari, virallisesti Härmän Kuntoutus Oy, on toiminut tammikuussa 2024 jo 40 vuotta. Hallituksen puheenjohtajamme, Tapio Liinamaa, myös Kuntsarin ensimmäinen toimitusjohtaja, kirjoittaakin sivustomme Historiikki-osuudessa siitä, miten kaikki sai alkunsa ja miten ollaan tässä nykyisessä tilanteessa.

Minä ajattelin avata tässä kirjoituksessa tätä päivää. Pidän mielessäni koko ajan hallituksen puheenjohtajan osuvaa lausahdusta tässä eräänä päivänä, jolloin hän totesi, että toimitusjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on mahdollistaa, että yritykselle tulee myös hänen jälkeensä uusi toimitusjohtaja. Eli jatkuvuuden varmistaminen on kaiken aa ja oo. Siihen olen myös omalla urallani täällä Ylihärmässä jo 14 vuotta Härmän Kuntsarin peräsimessä pyrkinyt. Vastuullisuus on tässä jatkuvuuden varmistamisessa keskiössä.

Tullessani Kuntsarille oli samaan aikaan menossa asiakkaiden osalta rakennemuutos ja suuri kylpylälaajennus käynnistyi. 2010 luku oli vahvaa kasvun aikaa työikäisten kuntoutuksessa. Vuosikymmenen vaihtuessa pandemia haastoi monia toimialoja. Niin myös meitä.  Nyt ollaan taas uuden alun äärellä. Hyvältä näyttää. Nöyränä pitää aina näitä asioita kuitenkin arvioida ja toivoa, että saisimme elää rauhassa ja turvallisesti itsenäisessä isänmaassamme ja että ympärillämme globaalisti arvostettaisiin rauhanomaista yhteiseloa.

Vastuullisuus on päivän sana. Vastuullisuutta taloudellisesti, vastuullisuutta ekologisesti, vastuullisuutta sosiaalisesti. Meille vastuullisuus sopii kuin nenä päähän. Ytimessä on kuntoutustoimintamme, joka motivoi meitä kuntsarilaisia tekemään oman yhteiskunnallisen panoksemme eri puolilta Suomea tulevien asiakkaidemme työ- ja toimintakyvyn puolesta. Tavoittelemme kuntoutustyöllämme asiakkaille pidempää, laadukkaampaa elämää sekä pidempiä työuria. Ei meitä turhaa tituleerata yhteiskunnalliseksi yritykseksi.

Kuntoutuksen rinnalla tarjoamme myös arjen luksusta kylpyläpalveluiden, ravintolapalveluiden, majoituspalveluiden, liikuntapalveluiden ja wellness-palveluiden myötä. On hienoa, miten kuntoutustoiminnan myötä on voitu mahdollistaa myös erittäin monipuoliset palvelut niin lapsiperheille, pariskunnille kuin ikäihmisille myös vapaa-ajassa. Sen kokee itsekin, kun asuu tuossa ihan vieressä. Ei Kuntsarilla tule kenellekään aika pitkäksi.

KANNATTAVA TOIMINTA ON LÄHTÖKOHTA VASTUULLISUUSTYÖLLE

Taloudellisesta vastuusta sanotaan, että se on kaiken vastuullisuustyön lähtökohta. Se onkin ymmärrettävä niin, että jos ei yritys toimi kannattavasti, sen tarina on lyhyt.  Ei jää muille vastuullisuuden asioille edellytyksiä. Vastuullisuutta on kannattavuudesta huolenpitäminen edistämällä kysyntää tarjoamalla eri asiakaskohderyhmille heitä puhuttelevia laadukkaita palveluita, osaavien ammatti-ihmisten toimesta, turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä oikeaan hintaan. Tässä mielestäni on 40 vuotta onnistuttu kiitettävästi.

Voimme myös ylpeänä kertoa asiakkaillemme ja sidosryhmille, että meillä on kansainvälinen Green Key -ympäristömerkki. Ympäristömerkki myönnetään yritykselle, joka täyttää tiukat ympäristövaatimukset ja sitoutuvat kestävään kehitykseen. Tämä tarkoittaa meillä esimerkiksi sitä, että käytämme jatkossa vain vihreää energiaa, vähennämme tietoisesti järkevillä toimilla vedenkulutusta, lajittelemme ja kierrätämme jätteen ja kiinnitämme huomiota ruokahävikkiin. Pyrimme myös edistämään valistuksella niin asiakkaidemme kuin henkilökunnan ymmärrystä kestävästä kehityksestä. On todella tärkeää, että vapaa-ajan toimintamme ottaa huomioon kestävän kehityksen periaatteet ja pyrkii kaikessa edistämään vastuullisuutta myös tästä näkökulmasta.

ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ TYÖ TUKEE OMAA ELÄMÄNHALLINTAA

Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa yrityksen velvollisuutta toimia yhteiskunnallisesti hyväksyttävällä ja eettisellä tavalla huomioiden esimerkiksi työntekijöiden sosiaaliset tarpeet ja odotukset. Tänä vuonna erityisesti olemme kiinnittäneet huomiota vastuulliseen johtamiseen. Näemme että vastuullinen johtaminen on yhtä kuin vastuullista työhyvinvoinnin johtamista.

Eri liiketoimintalinjoilla on tähän liittyen ollut kehittämispalavereita pitkin vuotta. Olemme myös mallentaneet työntekijöiden osallistamisen näkökulmasta koko talon työhyvinvoinnin johtamishierarkian.
Työhyvinvoinnilla tarkoitamme Kuntsarilla turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa. Näin työntekijät työyhteisössä kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, ja työ tukee heidän elämänhallintaansa.

Toimintamme laajentuessa, kuten viime vuosina Pietarsaareen, Vaasaan, Vöyrille ja Seinäjoelle, on tärkeää, että johtamisen käytänteet ovat hyvin mietitty ja että kaikki ymmärtävät samalla tavalla johtamisen periaatteet.

UUSIA HAASTEITA VUODELLE 2024

Uusia positiivisia haasteita tuo vuosi 2024 kun laajennamme kuntoutustoimintaa Ikaalisten Kylpylään ja Mustasaaren Vallonia hotelliin, johon valmistuu laajennettu hotelli liikunta- ja kokoustiloineen sekä uimahalli.

Myös mallikkaasti edenneen vuoden 2023 perusteella on taas mahdollista jatkaa viihtyvyyttä edistäviä investointeja. Syksyllä avasimme kymmenen vuoden tauon jälkeen taas keilahallin Areenalle. Samoin uudistamme alkuvuodesta 2024 entistä parempien unien toivossa hotellin sängyt. Myös kaikki ”nostalgiset” valkoiset hotelliovet saavat jäädä eläkkeelle ja tilalle tulee komeat petsatut puuovet nykyaikaisilla sähkölukoilla.

Jatketaan valitulla tiellä seuraavatkin 40 vuotta.
Jan-Erik Hagfors
toimitusjohtaja
Härmän Kuntoutus Oy