Pelimannitanssit

Pelimannitanssit

21huhtikuu13:0016:00Pelimannitanssit

Event Details

Pelimannitanssit Härmän Kylpylässä sunnuntaina 21.4.2024

Pääsylipun hinta on 15 euroa, johon sisältyy kahvi ja pulla.

Järjestäjät toivottavat kansanmusiikista ja tanssimisesta kiinnostuneen yleisön, läheltä ja kaukaa, lämpimästi tervetulleeksi Härmän Kylpylään sunnuntaina 21.4. klo 13. Tilaisuuden ohjelmassa on myös arpajaiset.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistysten toivomuksesta Härmän Kylpylässä järjestettiin ensimmäiset Pelimannitanssit viime vuoden huhtikuussa. Tanssivaa ja kuuntelevaa yleisöä tilaisuuteen tuli eri puolilta maakuntaa. Yleisöltä on saatu paljon myönteistä palautetta ja perinnettä on päätetty jatkaa järjestämällä Kylpylässä jälleen 21.4. klo 13 iloiset ja keväiset Pelimannitanssit. Tilaisuudella on samat järjestäjät kuin viime vuonna: Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry, Härmän Kylpylä ja alueemme pelimannit.

Viime vuoden tansseissa musiikista vastasivat kolme Kauhavalla ja lähialueella toimivaa kansanmusiikkiyhtyettä. Tulevaan tapahtumaan on pyydetty soittamaan viisi pelimanniyhtyettä. Järvilakeuden kansalaisopiston piireinä toimivat: suuryhtye Antti Järvelä ja Lakeuden OAS, Kortesjärven Pelimannit sekä Kauhavan Pelimannit + Nätty-lauluryhmä. Lisäksi tilaisuudessa esiintyvät Pelimannit yli kuntarajojen (PYK) ja Järviseudun Pelimannit. Tilaisuutta voidaan pitää Härmänmaan ja Järviseudun kansanmusiikin katselmuksena.

Soittajista suurin osa harjoittelee useammassa kuin yhdessä pelimannipiirissä. Harrastajien ikäjakauma on suuri, jopa neljäkin sukupolvea soittaa samassa yhtyeessä. Harjoitukset ovat yhdessä olemista parhaimmillaan, esiintymiset tuovat motivaatiota harjoitteluun ja suuremmat pelimannitapahtumat ovat soittajien juhlia, joissa syntyy tuttavuuksia myös muualta tuleviin pelimanneihin.

Kansanmusiikkiharrastus on ollut Kauhavalla ja Järviseudulla jo vuosia hyvällä tasolla. Tämä on suurelta osin kansalaisopiston ansiota, koska se on perustanut useita pelimannipiirejä. Piireille on myös onnistuttu saamaan pätevät vetäjät: Antti Järvelä (Alahärmä/Kaustinen), Satu Lumiaho (Evijärvi), Anu Nygård (Kokkola) ja Esa Rintamäki (Kauhava). Yhtyeillä on runsaasti esiintymisiä ja tilaisuuksissa käy hyvin yleisöä. Kaikkiin piireihin voidaan ottaa lisää soittajia ja laulajia.

Härmän Kylpylän Pelimannitansseissa yhtyeet esittävät vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia Etelä-Pohjanmaalta, Järviseudulta, suomenruotsalaiselta rannikkoseudulta ja muualta Suomesta. Mukana on myös joitakin kansainvälisiä kappaleita. Kun kysymyksessä on kansanmusiikki, niin siihen kuuluu myös vanhoja ja tansseissa nykyään harvinaisempia rytmejä. Soittajia ja laulajia on ilmoittautunut kolmisenkymmentä.

Tanssinharrastajien lisäksi tilaisuuteen toivotaan tulevan myös sellaisen yleisön, joka haluaa nauttia hyvästä kansanmusiikista konsertinomaisesti vain kuuntelemalla. Viime vuonnakin tällaista yleisöä oli runsaasti.

Kylpylän ravintolan sunnuntaibuffet on tarjolla klo 12-16.

Tekstin kirjoittanut Erkki Ylisippola

more

Time

(Sunday) 13:00 - 16:00