Täällä pääset maistamaan härmäläistä lähiruokaa! ”Lähes kaikki raaka-aineet ovat lähitiloilta”

 

Timo Mäkisen valkoinen pakettiauto ajaa pitkin Pohjanmaan laakeita peltomaisemia. On kirpeän talvinen aamupäivä, ja Mäkinen on menossa hakemaan kananmunia läheisestä Palomäen kanalasta.
Mäkiselle alue on erittäin tuttu. Hän on asunut Kauhavan Ylihärmässä koko ikänsä. 20 vuotta sitten hän työskenteli Härmän Kylpylän keittiömestarina, mutta sitten työt veivät kehitystehtäviin ruokateollisuuden puolelle.
Kun syksyllä 2022 Härmän Kylpylässä aukesi ravintolatoimen kehitysjohtajan paikka, Mäkinen näki tilaisuuden palata juurilleen.
– Olin jo jonkin aikaa kaivannut takaisin asiakkaiden pariin, hän kertoo.

Lähes kaikki raaka-aineet läheltä

Ensimmäisten kuukausien aikana Mäkinen kävi läpi keittiön välineistöä ja henkilökunnan osaamisalueita. Hän myöntää, että joissain asioissa aika oli jo ajanut ohi.
– Olen hankkinut jonkin verran uusia välineitä ja koneita ja panostanut henkilöstön koulutukseen. Haluan hyödyntää sitä osaamistani, mitä vuosien varrella on kertynyt. Myös tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, hän sanoo.

Erityisen lähellä Mäkisen sydäntä on lähituotanto. Lähes kaikki ravintolan käyttämät raaka-aineet hedelmiä lukuun ottamatta tulevat tunnin ajomatkan säteeltä Ylihärmästä, sekä isoilta että pieniltä tuottajilta.
Osa tuottajista on Mäkiselle tuttuja jo aiempien töiden kautta, mutta hän on myös aktiivisesti hankkinut uusia yhteistyökumppaneita. Osan tuotteista hän hakee tuottajilta, osa toimitetaan ravintolalle.
– Tämä on iso ruokamaakunta. Etelä-Pohjanmaa tunnetaan etenkin juureksista, viljoista ja maitotuotteista, mutta meille myös lihat, kalat, juustot, munat ja alkoholijuomat tulevat lähituottajilta. Mielestäni täällä ei voi olla tekemättä lähiruokaa, Mäkinen kertoo.

Lähiruoan ohella vastuullisuus ja ekologisuus ovat Mäkiselle tärkeitä arvoja. Keinoja niiden edistämiseen ovat muun muassa energiaa säästävät, laadukkaat keittiökoneet, hävikin minimointi ruoanvalmistuksessa sekä erikoisruokavalioiden huomioiminen.

Härmän Kylpylän toiminnasta vastaava Härmän Kuntoutus Oy on lisäksi jo aiemmin saanut kestävää matkailua edistävän Green Key -ympäristömerkin. Se tarkoittaa, että yritys toimii Green Keyn vastuullisten ympäristökriteerien mukaisesti. Härmän Kuntoutukselle on myönnetty myös Suomessa tuotetuista palveluista kertova Avainlippu-merkki.

Haluaisitko olla mukana tekemässä härmäläistä lähiruokaa? Ole rohkeasti yhteydessä – osaaville ravintola-alan työntekijöille on kysyntää!

Monipuolinen ravintolamaailma

Härmän Kylpylässä toimii buffet-ravintola, joka tarjoilee aamiaista, lounasta ja illallista. Monipuoliset pääruokavaihtoehdot takaavat sen, että jokaiselle löytyy mieluista syötävää. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu laajasti.
Herkuttelijat voivat hemmotella itseään myös tunnelmallisessa a’la carte -ravintola Riihessä. Listalla on muun muassa läheisen Lappajärven siikaa ja Vähäkyrössä sijaitsevan Ylimartimon lähijuustolan sekä Jalasjärven juustoportin juustoja.

Näiden lisäksi ravintolavalikoimaa täydentää vielä kahvila Junki, josta voi tilata Kotipizzan ja Rollsin annoksia.

Siinä missä päivisin kylpylä täyttyy lomailijoista ja kuntoutujista, jotka hakevat rentoutumista ja rauhoittumista, iltaisin juhlitaan. Härmän Kylpylän Yölintu-ravintola on alueen suosituin tanssipaikka, jossa esiintyy eturivin muusikoita ja tanssiorkestereita useampana iltana viikossa.

– On tavallista, että tänne tullaan tanssimaan jopa 200 kilometrin päästä, Mäkinen kertoo.

Varaa lomasi Härmässä täältä!